Ratkovici
     

Seobe Ratkovica i drugih porodica u prošlosti

U istoriji je, pored kretanja pojedinacnih porodica, bilo nekoliko vecih seoba kojima su bile obuhvacene mnoge porodice pa Ratkovici. Neke seobe su bile uslovljene progonima i bekstvom od zuluma, a neke siromaštvom i nadom za boljim zivotom. Jedan od izvora brojnih seoba je Hercegovina. Ljudi iz Hercegovine su se raseljavali u više navrata u raznim pravcima, verovatno su bili pokrenuti teškim životom i nemogucnošcu da prehrane svoje porodice u tim siromašnim predelima.

Seoba iz Hercegovine u oblast Decana u XIV veku.

Jedan od najstarijih dokumenata sa detaljnim podacima o migracijama velikog broja porodica iz Hercegovine u oblast Decana nalazi se u Decanskim Hrisovuljama I II III od 1335.-1345 [] godine. To su zlatnopecatne povelje kralja Stefana Decanskog, napisane povodom izgradnje manastira Visoki Decani. Kralj je manastiru kao svojoj zaduzbini darovao citava sela za izdržavanje, kmetovi su placali porez manastiru. Sa prostora Huma, Zahumlja, Trebinja - danasnje Hercegovine, tu su naseljene u oblast Decana mnoge srpske porodice. Mnoge od njih su se kasnije pod najezdom Turaka raselili na zapad u teško pristupacne predele Dinarskih planina ili još dalje. Ratkovica i danas ima (barem do 1999.g.) u okolini Peci.

Seoba iz Hercegovine za Dalmaciju i Boku Kotorsku u XVIII veku.

Posle Beckog Mira 26.1.1699. godine, Venecija je dobila srednju Dalmaciju i Boku Kotorsku i tamo naselila Srbe sa prostora Hercegovine izmedju ostalih Ratkovice i Marice

Arbanasi iz Ulcinja se doseljavaju za Zadar, XVIII vek.

Zadar (Dracevac - Albanci (Arbanasi) naseljeni 1726 (promenom prezimena, nastala su izmedju ostalog i prezimena na "-ic")

Seoba iz Hercegovine za Potkozarje, XVIII vek.

Okolina Banja Luke, sela Bakinci i Jakupovci. Ratkovici su se doselili pre 250 godina (znaci oko 1750.) iz Grahova u Crnoj Gori, slava im je Sveti Nikola).

Seoba na sever Kosova izmedu dva rata, XX vek.

Takode, izmedu prvog i drugog svetskog rata doseljavane su srpske porodice iz Like, Dalmacije, Hercegovine i Crne Gore na sever Kosova (Kosovo Polje), to je obradeno u sledecem clanku na Wikipediji.

Seoba iz Hercegovine za Banat posle II svetskog rata - "Osma ofanziva"

Klek (Banat) Ratkovici su se doselili iz Zubaca kod Trebinja.


  2008-2009 http://prezime.ratkovic.net, stranice o prezimenu Ratkovic i onima koji ga nose