Ratkovici
     

Muška loza Ratkovica iz Miloševog Dola - zaseok Gvozd


Ratkovica je bila jedna kuca, u zaseoku Gvozd, na vrhu sela. O našem poreklu ne znamo mnogo više od onoga cega se moj deda Milan Ratkovic (1908-1990) secao, a to doseže negde do polovine 19-og veka.
Loza Ratkovica sa Gvozda se sastoji iz šest generacija, radi jednostavnosti i boljeg pregleda, ovde je prikazana muška loza:


Slika 1: Muška loza Ratkovica sa Gvozda (Milošev Do) poreklom od Arsenija

Prva generacija

Rodonacelnik loze Ratkovica, Arsenije Ratkovic (1842-?) doselio se 1855. godine iz Kucina kod Priboja na Kacevo gde je kod ujaka Mladana Joksimovica kao sluga cuvao ovce. Arsenijev brat Jovan Ratkovic je ostao da živi u Kucinu. Ujaci, koji su imali dobre veze sa agama, zavoleli su ga i naselili na jedno imanje u Kacevu (ispod Kobilje Glave)

Druga generacija

Sa ženom Savkom, Arsenije je imao je troje dece: sinove Jevrema i Petka i kcerku Staku. Arsenije je umro na Kacevu, njegova žena Savka se sa sinovima Petkom, Jevremom i njihovim porodicama 1906. doselila na Gvozd, na imanje koje su im dodelile age.

Treca generacija

Jevrem je sa ženom Dostanom imao petoro dece: Mikaila (1897-1917), Jeliku (rod. oko 1920), Stamenu (rod. 1903.), Milana (1908-1990) i Bosiljku (1911-1921). Mikailo je umro sa 20 godina, a Bosiljka sa deset. Petko je sa ženom Ristom imao kcerku Jelenku.
Jevrem i Petko su otišli u I Svetski Rat 1914. godine i više se nisu vratili. Andrija Bujakovic (koji je posle Petkove smrti oženio Ristu) kaže da su sva trojica zajedno bili na Solunskom Frontu gde je Andrija bio ranjen i zbog toga se vratio živ kuci. Jevrem i Petko su najverovatnije poginuli u na Solunskom Frontu, ali o tome nema nikakvih bližih podataka. Ostali su Jevremova žena Dostana sa decom Jelikom, Stamenom i Milanom i Petkova žena Rista sa kcerkom Jelenkom.
Jelika i Stamena su kao deca otišle u Neum gde su uvale stoku, a kasnije se tu i udale. Milan Ratkovic je ostao sa majkom na Gvozdu i nasledio citavo imanje. Pošto tada još nije bio punoletan, dobio je staratelja, Milana Teševica iz Sopotnice, koji mu je bio brat od tetke, i koji se do njegove punoletnosti brinuo o imovini. Petkova žena Rista se po drugi put udala za Andriju Bujakovica sa kojim je imala šestoro dece: Radoša, Radenka, Draga, Miloša, Cedomira i Radojku.

Cetvrta generacija

Milan se 1930 oženio Vasilijom, rod. Divac (1906-1979) iz sela Bjelobabe iz kuce sa 18 dece sa kojom je imao sedmoro dece: Milicu, Radivoju i Darinku (koje su umrle kao deca), Radmilu, Radoja, Vukolu i Radomirku.
Sinovi Radoje i Vukola žive u Mladenovcu. Milan je živeo na Gvozdu do 1980., a onda kod sinova u Mladenovcu do svoje smrti 1990.

Peta generacija

Vukola sa Verom ima sina Stojana, autora ovih redova.
Radoje i Voja (Vojka) imaju kcerke Vedru i Svetlanu.

Šesta generacija

Vedra sa Milenkom Perišicem ima kcerke Jelenu i Ivanu, a Svetlana sa Radenkom Mošicem kcerke Marijanu i Anu koji svi žive u Mladenovcu.
Stojan sa Jasminom živi u Viernheim-u, Nemacka i ima sina Milana koji je dobio ime po svom pradedi Milanu Ratkovicu - poslednjem Ratkovicu koji je živeo na Gvozdu.

Poreklo naše loze Ratkovica pre Arsenija


O precima mog pra-pra-dede Arsenija ne znamo puno, samo jedno predanje koje kaže:

"...u Boki Kotorskoj su živela dva brata Ratko i Miloje. Ratko se doselio u Prijepoljski kraj i po njemu nose ime Ratkovici, a Miloje se odselio u Trebinjski kraj i po njemu danas nose ime Milojevici."

Potvrdu da stvarno poticemo od Ratka do danas nemamo. Prema drugim izvorima, i Ratko i Miloje su se iz Ozrinica kod Nikšica doselili u Trebinjski kraj. Slavili su Krsnu Slavu Đurdevdan, dok Ratkovici u Kucinu i mi slavimo Svetog Nikolu.

Od ostalih loza Ratkovica, u okolini Banja Luke žive Ratkovici koji slave Svetog Nikolu. Oni su se tamo doselili iz Grahova u Crnoj Gori. Moguce je da se i naš pra-predak odatle doselio za Kucin.

U Kucinu i okolnim selima danas ima 30ak kuca Ratkovica. Prema informaciji iz Foruma (korisnik: Siniša) - Ratkovici u Kucinu poticu od crnogorskog plemena Kuci. Pre dolaska Ratkovica, selo Kucin se zvalo Draca. Tu je bežeci od Turaka, koji su sproveli dve velike kaznene ekspedicije 1855. i 1856. g., tzv. ”pohare Kuca” prošao jedan covek sa svoja tri sina, Nestorom, Lukom i Ratkom. Ratka je naselio u Draci kojoj su kasnije dali ime Kucin da bi sacuvali ime svog plemena (ovo isto nije provereno, jer je Kucin pod tim imenom postojao još u 15. veku, onda bi bilo moguce da je to bilo mnogo pre pohare Kuca). Nestora i Luku je nastanio u Velikoj Župi i od njih poticu Nestorovici i Lucici. Sve tri familije slave Svetog Nikolu. Ovo je do sada najverovatnija verzija o poreklu Ratkovica iz Miloševog Dola i Kucina, puno hvala Siniši na podacima.

Postoji još jedna verzija sa više mogucnosti. Gospodin Zoran Malešic iz Velike Župe mi je dostavio dosta podataka koji bacaju sasvim drugo svetlo na naše poreklo a poticu iz zapisa gospodina Milana Filipovica koji je ostavio dosta zapisa o poreklu porodica iz Kucina. Gospodin Melešic je došao i do daljih informacija koje upotpunjuju sliku mada se citava loza Ratkovica sa Gvozda ipak ne može sigurno pratiti. Ovako izgledaju saznanja koje još treba dopuniti:

Rodonacelnik loze Ratkovica sa Gvozda Arsenije je u Kucinu ostavio brata Jovana. U rodoslovima kucinskih Ratkovica nigde se ne pominje Arsenije, verovatno zbog toga što je on sa 13 godina otišao od kuce ali se pominju dva Jovana:

  • u Dežujama je živeo Jovan, sin Neša, unuk Nikole iz Kaludre,
  • u Varnicama je živeo Jovan, sin Pavla a unuk Ratka (najverovatnije se radi o Ratku).

Porodicna stabla kucinskih Ratkovica koja bi mogla biti relevantna za našu lozu data su na sledecoj slici. Tu je dodata i loza Ratkovica sa Gvozda od Arsenija (predstavljena žutom bojom) sa mogucim vezama prema kucinskim Ratkovicima. Arsenije je na Kacevo došao 1855. g. i to kod svog ujaka Mladjana Joksimovica. Arsenijeva i Jovanova majka je dakle bila od Joksimovica sa Gvozda. O rodonacelniku ovde predstavljenih loza kucinskih Ratkovica postoji više verzija ali nijedna nije dovoljno ubedljiva.

 

Slika 2: Moguce veze Ratkovica sa Gvozda sa Ratkovicima iz Kucina.

 


  2008-2009 http://prezime.ratkovic.net, stranice o prezimenu Ratkovic i onima koji ga nose